De vuurtorens van Zeeland
De vuurtorens van Zeeland zijn onmisbaar. Het zijn belangrijke bakens voor schepen op zee. Het licht laat schippers weten dat ze vlakbij de kust zijn en voorkomt dat ze aan de grond lopen. De Zeeuwse vuurtorens doen al eeuwen trouwe dienst voor de scheepvaart. Bekijk hier de Zeeuwse vuurtorens en lees wat ze zo uitzonderlijk maakt!
Zó werken de vuurtorens
De vuurtorens in Zeeland hebben ieder hun eigen soort licht. Daardoor weet de schipper of hij in de Ooster- of de Westerschelde vaart. Elke toren seint in zijn eigen tempo. Door met het knipperen mee te tellen, weet je waar je bent. Door spiegels en lenzen rondom het licht in de toren, wordt de lichtbundel versterkt. Het lichtschijnsel van de vuurtorens reikt tot tientallen kilometers op zee.
Vuurtoren Westerlicht
Veruit de bekendste vuurtoren van Zeeland is het Westerlicht van Burgh-Haamstede. De rood-wit gestreepte toren was ooit de inspiratie voor de afbeelding op het 250 gulden biljet. Het is één van de grootste vuurtorens van Nederland, de lichthoogte van het Westerlicht reikt tot 58 meter boven zeeniveau. Hoewel Westerlicht niet open is voor publiek is deze vuurtoren wél fotogeniek. Ook kun je in de omgeving prachtige duinwandelingen maken!
Vuurtoren ’t Hoge Licht
Het Walcherse dorp Westkapelle staat bekend om zijn vuurtoren Zuiderhoofd. Ook wel het ’t Hoge Licht of Westkapelle Hoog genoemd. De toren was oorspronkelijk de kerktoren van de Sint Willibrorduskerk. Na een brand bleef alleen de toren over en werd die verbouwd tot vuurtoren. Het bijzondere aan deze vuurtoren is dat die aan de landzijde staat. Met zijn 53 meter toornt hij ver genoeg boven het dorp uit om dienst te kunnen doen. Welgeteld 207 treden brengen je naar de top. Piet Mondriaan maakte verschillende schilderijen van het Zuiderhoofd waardoor de toren wereldberoemd is. Goed nieuws, want je kunt deze vuurtoren bezoeken!
Vuurtoren ’t Lage Licht
Bij Westkapelle vind je nóg een vuurtoren: Vuurtoren ’t Lage Licht, ook wel Noorderhoofd of in de volksmond ’t Iezerderen torentje genoemd. De vuurtoren is 16 meter hoog, heeft 4 verdiepingen en staat al sinds 1874 op de dijk. Wist je dat Vuurtoren ’t Lage Licht de eerste ronde gietijzeren toren in Nederland is? Samen met het Zuiderhoofd vormt deze vuurtoren een lichtlijn. Als een schipper deze lichtlijn aanhoudt, vaart hij zonder problemen richting Breskens. Ook deze vuurtoren kun je bezoeken.
Vuurtoren Nieuwe Sluis
Bij Breskens staat de markante zwart-wit gestreepte vuurtoren Nieuw Sluis. De toren staat op de zeedijk aan de ingang van de Westerschelde. Het licht maakte onderdeel uit van een lichtenreeks die het einde van de Schelde markeerden. Wie buitendijks van Breskens richting Nieuwesluis fietst ziet de zwart-witte toren al van ver. De toren is van vrijdag tot en met zondag open voor publiek.
Vuurtorens Kaapduinen
In Dishoek vind je twee karakteristieke vuurtorens die, net als de vuurtorens in Westkapelle, samen een lichtlijn vormen. De noordwestelijke lichtlijn van Kaapduin Hoog en Kaapduin Laag in helpt schepen veilig door de vaargeul te loodsen. De verharde weg die door het prachtige duinlandschap loopt voert je richting de vuurtorens.