Middelburg
De hoofdstad van Zeeland mag met recht monumentenstad genoemd worden. In totaal vind u hier zo’n 1100 grote en kleine monumenten die de sfeer van een rijk verleden nog immer uitademen. De machtige abdij, het indrukwekkende stadhuis en de prachtige gevels van koopmanswoningen en pakhuizen laten u proeven van dit verleden. Een tijdlang was Middelburg, na Amsterdam de tweede VOC handelsstad van ons land.
Middelburg biedt een uitgebreid winkelbestand met de donderdagavond als koopavond en is voorzien van een breed horeca aanbod. Op cultureel gebied komt de bezoeker eveneens niets tekort, musea, rondleidingen en tentoonstellingen zijn het hele jaar toegankelijk. Een leuke attractie voor het hele gezin is Miniatuur Walcheren, Zeeland-in-het-klein, Madurodam in de polder als het ware. Middelburg heeft een NS station en heeft ruime parkeervoorzieningen.
Vlissingen
Vlissingen is één van de grotere steden van Zeeland. Van oudsher is Vlissingen verbonden met de zee en de zeevaart. Ook tegenwoordig staat de ligging aan de monding van de Westerschelde garant voor tal van maritieme bedrijvigheden.
Vlissingen beschikt over een prachtige lange boulevard met uitzicht op de Westerschelde en de Noordzee. De vaarroutes langs Vlissingen zijn extreem druk vanwege de scheepvaart richting Antwerpen. Hierdoor is er altijd beweging op het water. Ongeacht de weersituatie is er altijd wat te beleven aan de boulevard. Veel bezoekers zoeken juist bij stormachtig weer deze unieke uitkijkplaats op. Er is aan de voet van de boulevard een strand waar u overigens zo af en toe lelijk kunt worden verrast door boeggolven van de zeeschepen die langs varen. Op de boulevard zelf vind u een windorgel (wind is er in Zeeland altijd!) en op de kop vind u het fiere standbeeld van Michiel de Ruyter, de Zeeuwse zeeheld.
Elk jaar worden er in Vlissingen diverse grote evenementen georganiseerd. Veelal hebben zij direct te maken met de zee of muziek. Het Small Sail, de midzomer nachtmarkt, Film by the Sea en het straatfestival zijn hier slechts enkele voorbeelden van. De grootste reptielenzoo van Nederland, Iguana, is in Vlissingen gevestigd aan het Bellamypark. Open sinds 1982 als opvangcentrum voor allerlei soorten reptielen en in middels uitgegroeid tot een echte zoo met een oppervlakte van ruim 4000 m2! Er worden regelmatig wereldprimeurs gescoord met uitzonderlijke geboortes van exotische soorten. Het centrum wordt grotendeels gerund door vrijwilligers.
Vlissingen kent een gezellig centrum vlak bij de havens met horeca, winkels en onder andere het Arsenaaltheater, een heel fraai gebouw waar regelmatig voorstellingen en optredens in ieder genre zijn. De 60 meter hoge uitkijktoren, het Kraaiennest, biedt een prachtig uitzicht over de Westerschelde en is zelfs in gebruik als trouwlocatie.
Achter de boulevard staat de grootste bioscoop van Zeeland, Cine-City. Met ruime parkeergelegenheid en een flink aanbod van films, met vaak landelijke premieres. Er worden speciale sneak-previews gehouden en de bioscoop beschikt over een café-restaurant. Cine-City is ook de locatie waar jaarlijks Film by the Sea plaatsvindt, een cultureel festival.
Zierikzee
De roerige geschiedenis van Zierikzee zie je terug in de 568 geregistreerde Rijksmonumenten die deze stad rijk is, en aan het middeleeuwse stratenpatroon van het centrum. De smalle straten lopen nog net zo kronkelig als vijfhonderd jaar geleden. De grote koopmanshuizen langs het Havenpark en de Oude Haven geven aan dat er ooit een Gouden Eeuw is geweest.
Opvallende gebouwen zijn de Sint Lievensmonstertoren (in de volksmond Dikke Toren genoemd, te beklimmen), de Nieuwe Kerk, de Gasthuiskerk met de Beuze en de Lutherse kerk, de drie stadspoorten, het voormalige stadhuis (nu museum), het Burgerweeshuis en het Gravensteen. Deze gebouwen kun je eigenlijk niet missen als je door de straatjes wandelt. Daarnaast zie je ook grote, fraaie koopmanshuizen staan naast kleine, oude woningen.
Zierikzee lag ooit zeer strategisch aan de Gouwe, een belangrijke vaarroute tussen Vlaanderen en Holland. Die ligging zorgde ook voor veel strijd om de stad. Zierikzee kreeg in 1248 stadsrechten en het omliggende gebied. De bloeitijd begon in de 14de eeuw met groeiende, internationale handelscontacten. Schepen uit Zierikzee voeren zowel naar de Middellandse Zee als de Oostzee. De stad bezat een monopoliepositie voor de lakenindustrie, graan en meekrap (rode kleurstof), was vermaard om zijn zout en om de technische kennis van zijn scheepsbouwers. Aan het eind van deze eeuw had Zierikzee circa 5.500 inwoners; alleen Haarlem en Dordrecht waren groter. De kerk, in 1832 door brand verwoest, was de grootste van Zeeland. Het verval zette in aan het eind van de 15de eeuw door een veelheid van gebeurtenissen. Handelsstromen verlegden zich, een neergeslagen opstand tegen belastingverhogingen, grote stadsbranden, de verzanding van de Gouwe en belegeringen van Spanjaarden, het zat Zierikzee niet mee.
Tussen 1597 en 1599 liet het stadsbestuur het Havenkanaal graven om toegang tot de zee te behouden. Het werkte, maar was uitstel van executie. In de Franse tijd (1795-1813) verloor Zierikzee de aansluiting met het moderne leven, de industrile revolutie ging grotendeels aan dit stadje voorbij. Dat Zierikzee nog zoveel monumenten heeft, onder meer (uniek voor Nederland) drie stadspoorten, is het gevolg van deze ontwikkeling. De stad had geen behoefte aan nieuwe gebouwen, bouwmaterialen of brede straten voor het groeiende verkeer. En dus werd er niet of nauwelijks gesloopt. Pas in de tweede helft van de twintigste eeuw werd er structureel nieuwbouw gepleegd, deels op terrein van stadsboerderijen en voormalige kloosters, deels buiten de stadsgracht (eerst Malta, later ook de wijken Poortambacht en Noorderpolder).
Waar de historische panden in de binnenstad na eeuwen gebruik nog steeds fier overeind staan, ondergaat de nieuwbouw uit de jaren vijftig alweer een grootscheeps renovatieslag. Uitgebreide informatie over Zierikzee toen en nu is te vinden op Zierikzee Monumentenstad. De VVV Schouwen-Duiveland verkoopt stadswandelingen. In het zomerseizoen kun je ook onder leiding van een gids de wetenswaardigheden van de stad ontdekken.
Goes
Vanuit Renesse is het overige deel van de provincie Zeeland goed bereikbaar. Op één van de andere pagina’s worden de grootste steden van Zeeland besproken, Middelburg en Vlissingen. De derde stad is Goes, een echte centrumstad met een zeer aantrekkelijk winkelaanbod en vrijwel autovrije winkelstraten. In het centrum loopt ook een deel van de haven door. Deze omgeving is bijzonder fraai in stand gebleven en de haven ligt vaak vol met plezierjachten. In het centrum van Goes kunt u te voet alle bezienswaardigheden bereiken. Het Oosterschelde Ziekenhuis Goes is voor de hele omliggende regio, inclusief Schouwen-Duiveland, het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Vanuit Goes opereert de Stichting Stoomtram Goes-Borsele met een originele boemeltrein, een voormalig en weer in gebruik genomen ‘bietenlijntje’, indertijd aangelegd voor het vervoer van suikerbieten. De route gaat van Goes naar Hoedekenskerke. Bij dit eindpunt zijn een aantal attracties, zoals een mini-spoorbaan, een doolhof en een uitkijktoren en een prachtig vergezicht over de Westerschelde.
Er is ook een stopplaats Kwadendamme, waar op sommige dagen een huifkar gereed staat om de bezoeker naar de Schaapskooi te brengen Goes ligt aan de A58 Vlissingen-Bergen op Zoom en aan de weg richting de Zeelandbrug naar Schouwen-Duiveland. Verder vind u in heel Zeeland schilderachtige dorpen zoals Yerseke, beroemd vanwege de mosselvisserij. Via de recent opgeleverde Westerscheldetunnel komt u in het zuidelijkste deel van Zeeland, Zeeuws-Vlaanderen. Dit deel grenst aan België en was tot voor kort alleen per veerpont en via België bereikbaar. De bekendste plaatsen zijn Cadzand, Axel, Terneuzen en Breskens.
Burgh-Haamstede
Op enkele kilometers afstand van Renesse ligt het aangrenzende dorp Burgh-Haamstede. De plaats is ruim twee keer zo groot als Renesse wat betreft aantal inwoners en bestrijkt een groot gebied in de Kop van Schouwen omdat de plaats is samengesteld uit de kernen Burgh, Haamstede, Nieuw-Haamstede, Westenschouwen en Burghsluis.
Ook Burgh-Haamstede ligt net als Renesse tegen de duinen aan en ook hier kunt u op verschillende plaatsen het strand op. De nadruk ligt op rust en natuurschoon. De kernen van Burgh en Haamstede zelf zijn gevormd rond de kerken en u vind er een flink aantal winkels. Ook de horeca is vertegenwoordigd met de nadruk op daghoreca, het nachtelijke uitgaansleven is geconcentreerd in Renesse.
Midden in het dorp, tegenover de kerk van Haamstede staat het prachtige Slot Haamstede. Een echt slot met een slotgracht en een rijke historie. Eromheen ligt een slotbos en een afwisselend natuurgebied en het duingebied de Zeepeduinen. Het loofbos is in de achttiende eeuw als parkbos bij Slot Haamstede aangelegd. Dat is nog te zien aan de lange lanen. Langzamerhand wordt het bos meer natuurlijk, maar de lanen blijven bestaan. Er broeden ruim dertig verschillende vogelsoorten in het bos en in de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog overwinteren vleermuizen. Het gebied is zonder gids beperkt toegankelijk en met een gids komt u op ongevenaarde plaatsen. Ook het slot zelf is beperkt te bezichtigen. De VVV kan u hierover verdere informatie verschaffen.
Nieuw-Haamstede is gebouwd rond de beroemde vuurtoren in één van de fraaiste stukjes Nederland die u kunt vinden. Uitgestrekte duinen en de breedste stranden die u ooit heeft gezien. In tegenstelling tot de korte strandovergangen in Renesse kunt u hier uitgebreid genieten van de prachtige duinen. Ook het zweefvliegveld is in Nieuw-Haamstede gesitueerd.
De andere zijde van het dorp is geheel ingesloten door polderlandschap met aan de zuidzijde het gehucht Burghsluis met een kleine jachthaven waar u ook kunt opstappen op één van de verschillende sportvis boten. Het uitzicht is er fantastisch, u ziet de imponerende Oosterscheldekering en de Zeelandbrug en aan de overkant is de kust van Noord-Beveland te zien.
In het nationale natuurpark De Oosterschelde komen de grote zandplaten bij laag water droog te liggen en de kans dat u zonnende zeehonden ziet is aanwezig. Richting de punt van het eiland vind u Westenschouwen. Hier bevind zich de kortste strandovergang, in de volksmond De Rotonde of De Trap genaamd. Eveneens kunt u hier de voor deze omgeving spectaculaire Boswachterij Westerschouwen bezoeken.
Veere
Een stadje wat zeker de moeite waard is, is Veere. Vanuit Middelburg ligt het stadje aan het water op één van de routes terug naar Renesse. Veere is met haar jachthavens en centrale ligging aan het Veerse Meer is een centrum voor pleziervaart. In vroeger tijden was Veere een bloeiende handelsstad. Wanneer u een wandeling door de stad maakt zult u nog vele overblijfselen, vaak in uitstekende staat, van terugvinden. Bovendien is Veere de favoriete trouwlocatie voor bruidsparen uit alle hoeken van het land. Behalve dat er in het (voormalige) stadhuis huwelijken worden voltrokken is er ook een museum in gevestigd. Uiteraard voorziet ook Veere in een uitgebreid aanbod van horeca, al dan niet met terrassen.